МІНІСТР ЕКОЛОГІЇ ПРОВІВ ВІДКРИТИЙ ДІАЛОГ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ГРОМАДСЬКОСТІ

Міністр екології та природних ресурсів України Ігор Шевченко разом із  екологічними громадськими організаціями зі всієї країни, які вчора зібралися задля обговорення результатів дослідження громадської оцінки екологічної політики в Україні за 2013 рік, обговорили найкритичніші питання в екологічній сфері та шляхи посилення взаємодії влади та громадськості у їхньому вирішенні.

Протягом двогодинної активної дискусії з Міністром порушувалися  такі теми, як моніторинг екологічної ситуації та оцінка збитків, завданих навколишньому середовищу на Донбасі, боротьба з опустелюванням, бюджетне фінансування природоохоронних заходів, розробка оновленої редакції проекту Кодексу про надра, система поводження з відходам  та інші.

Одним із результатів дискусії стало  створення робочої групи  з питань Донецька та Луганська, яка буде займатися моніторингом та розробкою пропозицій/першочергових кроків, після звільнення територій в зоні АТО (до цієї групи вирішили залучати фахівців, внутрішньо – переміщених осіб, які працювали у сфері екології, володіють знаннями та розуміють проблематику території) та визначено контактну особу від Міністерства. Окрім цього було визначено цілу низку проблемних питань, по яких з часом можуть бути також сформовані робочі групи як форми співпраці громадськості та Міністерства. 

«Міністерство завжди відкритe до конструктивних пропозицій громадськості. Ми також розуміємо, що впровадження низки ініціатив є вимогою часу. Тому одним із першочергових завдань відомства є впровадження онлайн системи, яка б дозволила слідкувати за роботою Міністерства, зокрема документообігом і бюджетними витратами», — зазначив Ігор Шевченко.

Окрім того Міністр розповів, що наразі триває робота над створенням системи, яка унеможливить корупційну складову у сфері утилізації відходів.

Ігор Шевченко також наголосив, що очікує від Кабміну якнайшвидшого призначення керівника Державної служби геології та надр, оскільки на сьогодні подані кандидатури від Мінприроди України не виносяться на розгляд без пояснення причин.

Ініціатором заходу виступила Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86» (ВЕГО «МАМА-86»), у рамках проекту «Розбудова екологічної демократії в Україні», що фінансується Європейським Союзом. На заході були присутні близько шестидесяти різноманітних  екологічних організацій зі всієї України.