ЗБЕРЕЖЕМО ЖИТТЯ КАРЛИКОВИХ ІРИСІВ!

02

На материковій частині Національного природного парку «Джарилгацький», поблизу «Мар’їного гаю»  ростуть маленькі степові іриси. Але так звані «любителі природи» просто нещадно викопують їх і пересаджують на свої подвір’я.

Тому в рамках виховного заходу, щодо збереження квітів,  спільно з працівниками Парку та вартовцями шкільного осередку «Екологічна варта «Дельфін» Скадовської школи № 2 було здійснено дослідницьку експедицію по виявленню місця зростання та чисельності популяцій ірисів.

Iris pumila L. – вид,  характерний для причорноморських степів, який може зростати в певному діапазоні екологічних умов – від дуже сухих до помірно сухих. Науковці стверджують, що всі сучасні місцезнаходження I. pumila є реліктами колишнього суцільного поширення його у межах південної степової  зони України. Цей вид вже у декількох областях України знаходиться під регіональною охороною.

Люди, вилучаючи іриси з природного середовища навіть не задумуються над тим, якої непоправної шкоди приносять беззахисним квіточкам. Заради своїх забаганок знищують таку красу! Адже пересаджені іриси погано приживаються та й швидко вироджуються, так і не ставши окрасою присадибних ділянок.

Під час експедиції були  виконані геоботанічні описи місцезростання, оцінювалася чисельність популяції карликових ірисів, а також вплив природних та антропогенних факторів на їх стан. Спільно з ботаніком закладено дослідні площадки для моніторингу за станом  популяції I. рumila. Саме місце зростання було промарковано табличками для інформування населення щодо цінності цього степового виду, який знайшов останній притулок на невеликому пагорбі серед солончаків.