Італійці проектуватимуть завод з переробки сміття на Львівщині

image001-716795

У Львівській ОДА підписали протокол про наміри щодо будівництва заводу з переробки твердих побутових відходів з італійською компанією «CED ENGEGNERIA S.R.L.В.».

Про це повідомив кореспондент «Вголосу».

Як пояснив виконавчий директор компанії Луїджі Моро, фактично це проектна організація, яка вивчає і розробляє проекти, а після цього вже обирає фірму, яка може запропонувати найкращу технологію і зреалізувати цей проект. Компанія «CED ENGEGNERIA S.R.L.В.» візьметься за розробку техніко-економічного обґрунтування проекту будівництва заводу на Львівщині, в якому запропонує ЛОДА субпідрядників, які безпосередньо будуватимуть завод і матимуть партнерські відносини з адміністрацією.

«У нас перевага полягає в тому, що ми не залежимо від виробників обладнання, радше виступаємо технічним консультантом ЛОДА», – каже Луїджі Моро. Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак пояснила, що наразі йдеться при визначення місця, типу і фінансового ресурсу, а вже потім обиратимуть забудовника. До кінця року вони хотіли б отримати чітке бачення щодо фінансування і типу заводу.

Хто і на яких умовах безпосередньо фінансуватиме проект, наразі не відомо. Це може бути співфінансування з місцевого бюджету, коштів інвестора чи залучений кредит.

«Це може бути 10-20% фінансування з місцевого бюджету, а 90% – кошти ЄС. Якщо завод правильно працюватиме, то має отримувати прибуток, зокрема від продажу виробленої електроенергії і тепла», – каже Луїджі Моро.

Ірина Гримак додала, що наразі не йдеться про кошти з місцевого бюджету, а вони мають намір залучати європейські інвестиції. Однак є ідея будівництва заводу, який надалі міг би перейти у власність територіальної громади, тоді громада мала б теж частково співфінансувати цей проект, щоб потім набути право власності на цей завод.

Чітко визначеної ділянки під завод ще також немає, спочатку в ЛОДА хочуть зрозуміти його технічні параметри, потужність тощо. «На сьогодні пропрацьовують кілька варіантів і не тільки довкола Львова, а й у сусідніх районах, щоб зрозуміти, як найкраще він запрацює в плані логістики тощо», – сказала чиновниця.

Італійська компанія розробляла проект сміттєпереробного заводу в Мілані та ще в кількох європейських містах. Щодо питань екології, то Луїджі Моро пояснює, що зазвичай в Європі сміттєпереробні заводи працюють біля населених пунктів, однак відповідають усім європейським нормам з екології і захисту навколишнього середовища, це буде передбачено і в цьому проекті. Але також, за словами італійця, все ще залежить від громади: якщо люди навчаться правильно сортувати сміття, яке можна використати для вторинної переробки, шкідливих викидів в атмосферу буде значно менше.

Заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак пояснила, що, збудувавши високотехнологічний завод з переробки сміття, область зможе претендувати на брюссельський грант на консервацію грибовицького сміттєзвалища.