Українці хочуть жити в чистому довкіллі, але не хочуть докладати до цього зусиль — опитування

1440384133-2839

Українці вважають, що екологічне право — це право жити в безпечному довкіллі, але не готові особисто брати участь в заходах з охорони навколишнього середовища.

Про це заявила у понеділок під час презентації в Укрінформі результатів соціологічного дослідження директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

«Що стосується того, щоб жити в здоровому довкіллі — то згодні, але щоб самим прикладати зусилля, це вже значно менше бажаючих», — сказала Бекешкіна.

За даними дослідження, що навела соціолог, 71% респондентів вважають, що екологічне право — це право на безпечне для життя та здорове довколишнє середовище. Але брати участь у розробці та запровадженні заходів щодо охорони довкілля готові лише 29,9% опитаних.

Крім того, за її словами, питання екології та збереження довкілля не стоять на перших місцях у пріоритетах українців: 9% респондентів вважають екологічну ситуацію у своєму регіоні цілком благополучною, а 61% — нормальною.

При цьому серед екологічних проблем свого регіону опитані називають забруднення довкілля побутовими відходами — 59%, забруднення повітря шкідливими викидами — 43,8% та низьку якість питної води — 42,3%.

Водночас, як зауважила Бекешкіна, значна частина респондентів вважають, що екологія — це плата за економічний розвиток, причому у відповідях простежуються і регіональні відмінності. «У західних та центральних регіонах більшість вважає, що економічне зростання можливе без завдання шкоди довкіллю, а от у східних, південних регіонах і особливо на Донбасі більшість вважає, що економічне зростання неможливе без шкоди довкіллю», — зазначила соціолог.

Загалом, за її словами, 43% вважають за можливе успішно розвивати економіку без завдання шкоди довкіллю, а 38,7% — що без завдання шкоди екології економічне зростання неможливе. На думку Бекешкіної, така досить висока частка свідчить про те, що люди звиклися із ситуацією та не вимагають її зміни.

Також дослідники відзначають низький рівень залучення громадян до екологічних ініціатив: лише 1% респондентів визнали себе активними учасниками екологічного руху.

Дослідження проводилося на замовлення Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» з 22 по 27 липня 2015 року. Було опитано 2011 респондентів віком від 18 років, у всіх регіонах України (за виключенням окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим).